Selfie med ord

Selfie-med-ord # Om köket

Av
den
14 maj 2024


# Köket
Den kryddan (förutom salt och peppar) använder jag ofta:
chiliflakes, vitlök, och så vill jag gärna tipsa om Ras-el-hanout, en arabisk kryddblandning som ger en härlig varm mustig smak.

Den kokboken rådfrågar jag ofta:

Den 19 mars 1988 fick jag i bröllopspresent den finska kokboken Kotiruoka. Den bläddrar jag flitigt i fortfarande när jag lagar mina finska nostalgirätter!

Den köksprylen är jag glad att jag har:
Airfryern! Köpte den minsta som fanns, efter rekommendation av dottern. Används flitigt.

Den köksprylen använder jag så sällan att jag borde göra mig av med den:
Jag gav bort min sodastreamer i flytten förra året då jag insåg att jag inte använt den på åratal.

Det är viktigt för trivseln i mitt kök:
Oj, jag har ju inget egentligt kök längre, något jag aldrig trodde jag skulle acceptera, köksmänniska som jag är. Men i mitt nuvarande kompakta pörte är rummet och köksdelen integrerade, och det funkar utmärkt! Ingen kan beskylla mig för att vara pedant, men jag försöker hålla diskbänken och spisen ren.

Den prylen gör mitt kök speciellt
Mitt lilla köksbord är belamrat med ett bordsstaffli, målarduk, penslar och färgpytsar. Jag kan trycka ner en mattallrik på bordet när jag ska äta, men lika ofta intar jag måltiderna vid soffbordet.

Klimakteriehäxan håller i Selfie-pinnen, besök henne gärna och var med du också!

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Klimakteriehäxan

  14 maj 2024

  Nu blev jag påmind om airfryern igen. Behöver jag en tror du???? eller blir det bara ännu en pryl som står och tar plats?
  Tror att jag precis som du skulle kunna trivas med compact living, det svåra måste vara att välja bort allt som omöjligt kan få plats. Såväl i köket som i resten av bostaden.

 2. Svara

  Hanneles bokparadis

  14 maj 2024

  jag har en gammal finsk skolkokbok som vi använde i skolan, använder ibland. Bad min far köpa en finsk kokbok i Finland, men han köpte Bonniers som översatt till finska…
  Maken vill köpa airfryer. verkar bra. Sodastreamer använder han varje dag, jag dricker kranvatten. Just nu äter jag frukost på altanen, östsidan när solen går upp.

 3. Svara

  Primrose

  14 maj 2024

  Den arabiska kryddblandningen får jag lägga på minnet hmm eller skriva upp ,-)
  Gillar smak på mat!
  Förstår att den kokboken är en favorit. Nostalgirätter måste lagas ,-) Det är viktigt!
  Då har du flyttat tror jag. Hur stort eller litet har ingen betydelse, bara man trivs ,-) Då målar du på köksbordet . .) Kul för det gör jag också, ibland är det överfullt med precis det du räknat upp . minus borsstaffli, då tar det upp hela bordet, då äter vi vid soffbordet ,-)
  Ha det fint , Primrose ,-)

 4. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  14 maj 2024

  den kokboken motsvarar kanske Vår kokbok ungefär? ska höra mig för med sonen om han använder kryddan du tipsar om. han är duktig på matlagning och kryddor. vi har inre målargrejor på köksbordet, men tidningar

 5. Svara

  Mia

  14 maj 2024

  Din fina kokbok ser ut ungefär som min “Vår kokbok” men den har tappat ryggen helt! 🙂 Väl använd alltså. Spis, diskbänk, arbetsbänk och bord måste jag ha rent från diverser onödigt, däremot finns det en del nödigt där 🙂 Skitig disk vill jag inte heller se men jag har ju diskmaskin så dit åker all disk omedelbart! Kram på´re

 6. Svara

  Ditte

  14 maj 2024

  Kul att läsa dina svar. Och kan tänka mig att det är extra roligt att bläddra i den finska kokboken och hitta recept här. Jag gillar kokböcker och inte minst att se bilder och att i dem göra anteckningar. Vad gäller internet tittar jag ofta på Köket.se som har mycket bra.
  Vad gäller kryddor fastnar jag ofta bland de asiatiska eftersom jag lagar mycket asiatisk mat och chilipastan gochujang är viktig.
  Airfryer har jag i ugnen och används ganska ofta. Och hade jag inte haft den där så hade jag nog köpt en.
  För egen del har jag utsikten över kanalen och båtarna som det där lilla extra. Och här kan jag fastna med blicken.

 7. Svara

  Anna-Lena

  14 maj 2024

  Airfryer, det har jag ingen. Värnamodottern har en, men jag har aldrig sett den i användning
  Underbart med målargrejerna. När jag blir 100 % pensionär… om jag lyckas med det… så ska jag börja måla igen. Kram

 8. Svara

  Anna i Portugal

  14 maj 2024

  Det går ju utmärkt att äta i soffan också! Det gör vi ofta när vi kollar film till middagen t.ex.

 9. Svara

  BP

  14 maj 2024

  Skrattade åt din soda streamer. I stort sett alla som deltagit i Klimakteriehäxans tema har en soda streamer. Och det är bara två (du och Hanna) som inte använder den. Själv har jag aldrig ägt en, då jag inte gillar “bubblande” dryckar.
  Air fryer har både du och Anki! Kul! Min bästis Yvonne har också en. Hennes man är hobbykock. Kanske når jag skulle skaffa, men jag är så ointresserad av matlagning at jag nog avstår. Jag älskar äta mat, men laga den får någon annan göra;-)
  Ras-el-hanout däremot lät intressant. Är det den kryddan som finns i Tabbouleh?, För den smaken älskar jag.

  PS. Håller helt med dig om Umami – det är en smak – trodde jag, men när jag såg den i hyllan blev det helt enkelt en krydda för mig och fick följa med hem. DS.

 10. Svara

  Susjos

  14 maj 2024

  Den kokboken har varit med länge! Har “Vår kokbok” i hyllan, men den används knappt numera, möjligen till jul när jag ska koka knäck! Haha!
  Den arabiska kryddan verkar spännande, den är inte stark?
  Åh, du har också en airfryer, blir nyfiken på den…men har ingenstans att ställa den! Vårt kök går också ihop med vardagsrummet, så vi äter vid vardagsrumsbordet också, framför TV:n!

  Ci-implantatet är en makalös manick, och jag vet inte varför jag hör basljudet bättre, jo förresten…den lilla hörsel jag har kvar på mitt andra öra, där är ju diskanten borta, men har basljudet kvar, så det var väl det jag hörde i arenan? Ljudet i en stor arena blir ju så annorlunda, och just musik är väldigt svårt att höra med implantatet. Lustigt nog hör jag musiken bättre på TV:n! Jag är nöjd med mina ESC-år, och som du skrev, billigt är det inte heller!
  Ha det gott!
  Kram

 11. Svara

  Anki

  15 maj 2024

  Härligt att läsa dina svar … och även om köksdelen hos dig inte är så stor så känns det inte så … det är perfekt för en person tycker jag. Kryddan heter kort och gott “Paulas kryddmix” här hos mig … och nu blev jag påmind om att jag behöver göra nytt!
  Bara två dagar kvar tills vi ses!
  Kram

 12. Svara

  ibod11 - Ingrid

  19 maj 2024

  Alla har vi våra favoriter i köket, både kokböcker (eller recept på nätet ) och grunkor till matlagningen. Jag har också en gammal kokbok som jag fick när jag fyllde 18 år och den rådfrågar jag fortfarande ibland. Men oftast blir det recept från nätet. Inte så många veganska varianter i den gamla kokboken 😀
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 156
 • 505
 • 1 628 910
 • 5 076
 • 65 457
Sök här