Bloggen

Skogen var givmild

Av
den
17 september 2013

skord

Våra gemensamma ansträngningar, väninnans och min, i skogen igår gav ett bra resultat med tanke på den långvariga torkan.
Men nu har det regnat, om än inte tillräckligt, och det föll lätta skurar även under vår skogsvistelse, men vem bryr sig?

trattiscollage

Ja det skulle möjligen kunnat vara två blöta hundar men de klagade inte, såg bara lite ynkepynkiga ut.
Vi hade lite olika strategi väninnan och jag, och nu förstår jag varför jag aldrig hittar rödgul trumpet, dom växer där det kippar under fotsulorna, dvs. där det är ordentligt surt i marken!
Jag fastnade med stövlarna djupt ner i leran ett par gånger och gav upp letandet för att istället koncentrera mig på trattisar som växer betydligt lättåtkomligare! :mrgreen:

Hela kvällen var jag sysselsatt med rensning, medan jag med ett getöga kollade på duktiga Idolpojkar. Dalmasen vidare, bra det!

Jag kom att tänka på hur vi tar hand om naturens gåvor, jag gör det i liten omfattning, orkar inte längre plocka bär då ingen ändå äter dem, jag har kommit över samlarhysterin som jag hade för tiotalet år sedan då allt skulle skördas i skog och mark.

Samtidigt läser jag om matsvinnet och slöseriet på restauranger, i affärer, i hemmen, på offentliga institutioner som skolor och dagis, det är ingen hejd vad mycket mat vi slänger!
Jag blev uppfostrad av min mormor som överlevt två krig och ransoneringskuponger och om än hon kanske inte direkt svälte så var det knapert många år då hon var ung.
Man skulle högakta och hedra maten, brödet fick inte ligga upp och ner, man skulle äta det man hade på tallriken, man fick inte rynka på näsan åt något man inte tyckte om. Man fick inga alternativ om man inte gillade en maträtt osv.
När jag ser tillbaka på min uppväxt så kastade vi just ingen mat, någonsin.
Jag har fortfarande svårt att se när man efter avslutad måltid rakar halvfulla tallrikar ner i soporna liksom det som ligger kvar i grytorna.
Men, man behöver ju inte gå till överdrift åt något håll, bara tänka sig för lite bättre och planera mathållningen så gott det går.
Jag läste idag att av de nordiska länderna så är just Finland det land som slänger minst livsmedel, inte helt oväntat, bara 6,2% jämfört med 23% i Sverige, 22% i Norge och 16% i Danmark.
Däremot skämdes äldre människor i samtliga länder över att kasta bort mat som inte förfarit.
I en stad i Finland har det pågått ett test där man säljer ut överbliven mat från skolans lunchmatsal. En matportion kostar 1 euro och nu går många, bl.a äldre personer och köper sig sin mat där.
Man har ju pratat om hur man ska ta tillvara på butikens utgångna matvaror som inte hunnit bli dåliga.
Detsamma gäller restauranger där man kan få goodybag men gästerna tycker det är skämmigt att be att få med sig ouppäten mat.

Oavsett vad man väljer att göra så är ju allt bättre än att bara öka på sopberget, om man så omvandlar maten till bioenergi eller skänker till behövande, det spelar ju mindre roll.

Var kom all denna svada ifrån, jag som bara skulle berätta om min svamptur…. 😀

Dagens pörtebild blir från soffhänget

blinkamedkattungar

Kattungarna tycker att Blinka har en något märklig sovstil!

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  TjockMorsan

  17 september 2013

  Lilla Blinka då… Genom blöt på en bild och med nosen i vädret på den andra, men lika söt oavsett pose. 😀

  Grattis till skogsskörden!
  Kramis!<3

 2. Svara

  "LillaSyster"

  17 september 2013

  Där ligger hon gott och torkar efter skogsturen. Så mycket svamp ni hittat. Jag håller med dig, här slängs ingen mat, utan blir matlådor och dagar med rester!! Man får försöka att laga lite lagom. (Fast idag blev det storkok på soppa, men det är smidigt att ta fram och värma.) Kram

 3. Svara

  Mia

  17 september 2013

  Jisses vad trattisar!!! Så himla roligt, roligt att plocka dom också 🙂
  Kisse/Blinka-bilden gillas å det värsta!!!! Hihi, vilka sköningar…. Jag försöker, både hemma och på jobbet, att ta tillvara allt som går, mycket går ju att trolla med faktiskt. Här på ICA-butiken brukar dom sätta lappar (“Ät snart”) på varor som är nära bäst-före-datum, då med nedsatt pris, det är ju inget fel på dom! Kram på er!

 4. Svara

  Astrid

  17 september 2013

  Vilken mysig bild den sista
  Härliga foton och vilken lycka att hitta kantareller
  Ja vi har nog samma uppfostran när det gäller mat, mamma tog tillvara allt
  Vi plockar en del bär
  Lingon äter vi till allt nästan
  Blåbär och vinbär går till vinberedning
  Sedan har vi plockat hjortron för att det är så länge sedan vi gjorde det och lite av nostalgi plus att vi ska göra likör

 5. Svara

  Anki

  17 september 2013

  Grattis! Fin skörd, men jag hade hellre blivit blöt om fötterna… rödgula trumpetsvamparna är enligt mig en bättre matsvamp (min personliga åsikt) och kan jag välja så… ja då blir det trumpeter 🙂
  Tror vi uppfostrats lika vad gäller mat… känner igen allt du beskriver. Du växte upp hos din mormor och jag hos min farmor…
  Härliga bilder – den sista är så mysig med blinka på rygg och så kattungarna…
  Kram

 6. Svara

  Malin

  17 september 2013

  Fin skörd och ljuvligaste soffhänget!!!

 7. Svara

  Christina

  18 september 2013

  Hmmm…….här hemma hos oss så blir det faktiskt nästan aldrig någon mat att slänga.Vi är alla matglada och slukar tallrikarna.Det som är kvar i grytorna hamnar i våra lunchlådor och resterande hamnar i hundens matskål 😉 Jag tror att många tyvärr är okunniga när det gäller mat.Överbliven potatis kan bli morgondagens lunch i form av stekt potatis,ägg,bacon….osv…
  Ha det bra!

 8. Svara

  Gun wiik Plls

  18 september 2013

  Det där med mat som slängs är så hemskt, mår illa av eländet, det där med att sälja mat som blir över i skolorna är ju strålande, tänk vad många som lever ensamma ibland kunde utnyttja det och dessutom få lite social kontakt.

 9. Svara

  Gunnel

  18 september 2013

  Jag är också uppfostrad med att man ska ta tillvara så mycket som möjligt. Inte behöver man skämmas för att be och få överbliven mat med sig från restaurangen. Man har ju redan betalat den. När jag hälsar på min son i USA får jag alltid en “doggybag” med mig hem, för portionerna är så stora så det är omöjligt att äta upp. Servitören frågar automatiskt om man vill ha det med sig hem när han ser att man lämnat mat. Bra, tycker jag.

 10. Svara

  Raija

  18 september 2013

  Oj, så mycket svamp ni hittade. Själv har jag inte haft ork eller tid att kika om det finns något här. Men vi har inte fått regn förrän de senaste dagarna, så det kanske dröjer ett tag innan de växer till sig.

  Jag förstår inte heller detta med att slänga mat och försöker verkligen undvika det. Allt tar jag till vara och fryser in, för att använda vid senare tillfälle. Händer att jag får slänga sallad och grönsaker ibland, men det går i komposten och blir fin jord.

 11. Svara

  Eva-Lena

  18 september 2013

  Vilken cool bild på soffhängarna, drottningen Blinka njuter av uppmärksamheten:) Blinka är för övrigt – ta detta på rätt sätt nu – så lik sin matte på den första bilden, de pigga vackra ögonen påminner så mycket om dig Paula. Vilken skörd ni fick igen, härligt!

  KRAM!

 12. Svara

  Kicki

  21 september 2013

  Jag lever i samma anda som du, mat ska inte kastas om den går att använda.
  Jag tycker det är hemskt med dom som häller ut mjölken samma dag som bästföre datumet står, utan att först kolla mjölken, gäller även alla bäst före datum, man måste ju kolla först.
  Fler affärer borde sälja billigt det som har kort datum i stället för att kasta på soporna nån dag efter.
  Jag hittar ingen svamp alls, men jag har inte letat så aktivt heller.
  Kramen

 13. Svara

  annette

  21 september 2013

  Instämmer med Anki ovan, röd trumpet är enligt min smak den bättre, här tas allt som går tillvara, har ju försörjt mej själv sedan 14 årsåldern och har varit tvungen att lära mej om pengarna skulle räcka mer än till mat och hyra, det jag köper det använder jag!

  Blogga som förr kommer jag aldrig att göra, för mycket tid som går åt till bloggen. Känns inget kul att lägga den tiden då det kanske är 50-100 besökare vid varje inlägg och dagarna efter, kanske två-tre skriver kommentar totalt, kan ju bara betyda att mina bilder inte är ett dugg intressanta i bloglandia. Får enormt mycket mer respons på Instagram och detta för en mycket mindre insats tidsmässigt från min sida, och tid har jag som är borta 8-10 timmar / dag ont om!
  Men jag kollar lite då och då och hux flux så kommer det ett inlägg!
  Ha det gott!

  Kramen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 517
 • 574
 • 1 610 427
 • 5 044
 • 65 064
Sök här