Läst

Söndags-smakbit # 1

Av
den
6 januari 2019

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.
En viktig regel: Inga spoilers!

En av böckerna jag hunnit läsa i år är
En fiende på tallriken – därför vill vi inte äta allt av Daniel Rydén, utgiven av Historiska Media

sid. 83
Mjölfusket som avslöjades i London under 1800-talets senare del var så omfattande att filosofen Karl Marx i sin Kapitalet skulle skildra kapitalismens förödande natur
“Den bibelsprängde engelsmannen visste på förhand att människan, när hon inte genom guds nåd är kapitalist eller godsägare är bestämd att äta sitt bröd i sitt anletes svett, men han visste inte att han i sitt bröd dagligen måste äta en viss mängd människosvett, blandad med var ur bölder, spindelväv, döda kackerlackor och rutten tysk jäst, bortsett från alun, sandsten och andra aptitliga mineraliska ingredienser”.

sid. 177
Hemkonsulenten Thora Holm tvingades 1932 med sorg i hjärtat konstatera att utvecklingen hade sprungit ifrån den tidskrävande svenska matkulturen
” Nutiden kräver sitt folk helt och hållet. Allt ska gå efter kalkyler och efter normal arbetstid. Den husmor som stiger upp klockan fem för att trö upp en deg eller handväva ett klänningstyg, har för arbetets morgonfriska rytm, för sin vävstols idoga slag ingen resonans i en tid, där åttatimmarsdagen blivit lagstadgad.”

s.209 intervju med medieforskare Helena Sandberg
Det stora informationsflödet ställer oerhört höga krav på oss som konsumenter. Vem ska jag lyssna till? Vems råd väger tyngst? Vi behöver snart alla ha en högre utbildning för att kunna bedöma och nvaigera mellan stormiga debatter om mjölk, enskilda näringsämnen, vitaminer och dieter. Och saken blir inte lättare av att vi som medborgare får ett allt större personligt ansvar för att ta hand om vår hälsa, vårt välbefinnande, och våra kroppar i takt med att hälsismen växer sig allt starkare.”

TAGS
17 kommentarer
  1. Svara

    A ROOM OF MY OWN

    6 januari 2019

    en blir alldeles vimmelkantig av allt en ska ställning till hela tiden. hälsohetsen är verkligen besvärande. ska låna boken på biblioteket. tack för smakebiten!

  2. Svara

    Hanneles bokparadis

    6 januari 2019

    lite snurrig kan en bli, blev inte hungrig av smakbiten.

  3. Svara

    BP

    6 januari 2019

    Svar: Tittar sällan på tv, förutom Sportspegeln, Sportnytt och abc-nytt (Stockholmsnyheterna). Okej, Shetland-serien missar jag inte heller, Bron och några enstaka serier (mest deckare) kollar jag också, men resten är ingenting för mig. Å radio har jag inte lyssnat på på tio år minst. Har inte ens en radio, förutom klockradion då;-)

    Grattis till den nya kompisen som kommer anlända snart:-)

  4. Svara

    Monika

    6 januari 2019

    Jag bryr mig inte om den där hälsohetsen. Alla “experter” säger ju olika, beroende på vem som betalar dem. En allsidig och varierande kost måste ju vara bäst.

  5. Svara

    Mia

    6 januari 2019

    Vem ska man tro på, tro på, tro på….. Kram på’re

  6. Svara

    Herr nilssons fru

    6 januari 2019

    Opps…jag tror ..jag vet…inte 🙂
    Vet du jag tänkte på dig när vi var iväg i höstas, för jag skaffade ljudböcker i mobilen o kom på att jag har så dålig erfarenhet av författare att jag borde bett om tips från dig. Fast jag gillar spänning o så 🙂
    Kramiz

  7. Svara

    Ama de casa

    6 januari 2019

    Jag tänkte kommentera titeln med att jag vill visst äta allt! Men det där brödet på sidan 83 lät verkligen inget vidare… 🙂

    Ha en härlig trettondag!

  8. Svara

    Bokpool

    6 januari 2019

    Tack för smakbiten! Låter som en intressant bok.

  9. Svara

    Villa Frejas bokblogg

    6 januari 2019

    Tack för smakbiten Låter intressant,, men kanske ändå inte en bok som jag skulle plocka upp.

  10. Svara

    bokdamen

    6 januari 2019

    Låter som en intressant bok, men läser inte såna här böcker så ofta. Tack för smakbiten!

  11. Svara

    Ditte

    6 januari 2019

    En del historiskt är det bra att få kännedom om men i övrigt bryr jag mig inte om vad andra tycker jag ska äta eller inte äta. Tycker det är välfärdsproblem. Och nästa månad kommer nya rön…Jag äter det jag vill och det jag tycker är gott. Nu har jag blivit så gammal och sett och upplevt mycket så jag behöver inte leva tills jag blir 100 år.
    kram!

  12. Svara

    Eva Trillian

    6 januari 2019

    Intressant – den här ska jag se om mitt bibliotek har!
    Tack för smakbitar!

  13. Svara

    "LillaSyster"

    6 januari 2019

    Nja den boken hoppar jag över, men omslaget var coolt.

  14. Svara

    astridterese

    6 januari 2019

    Det er helt sant at det er vanskelig å vite hvem man skal lytte til når det kommer til hva vi skal spise. “Alle” sier forskjellige ting 🙂
    Ha en riktig fin søndagskveld!

  15. Svara

    Lottens Bokblogg

    6 januari 2019

    Tack för smakbitarna. Det är verkligen svårt att navigera bland allt man ska/kan ta hänsyn till

  16. Svara

    Pirjo Saloniemi

    7 januari 2019

    Tack för smakbiten! Orkar inte längre lyssna på diverse “experter” som ena dagen stämplar nånting som fullständigt livsfarligt och nästa dag tycker samma grej är det bästa som finns. Man kommer långt med vanligt sunt förnuft.

  17. Svara

    Åsa

    7 januari 2019

    Tack för smakbiten! Verkar som en intressant bok, kände inte tidigare till den.

Svara bokdamen / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 356
  • 608
  • 1 607 805
  • 5 039
  • 64 994
Sök här