Bloggen Läst

Söndags-smakbit # 21

Av
den
26 maj 2024

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Jag läser Skörgossen av Ida Andersen, den andra delen i Glasbruksserien som handlar om Kosta Glasbruk på 1700-talet. Jag har länkat titeln till författarens sida där du kan läsa mer.

Smakbit sid.37
“Det satt i kroppen att vakna vid utsatt tid, oavsett om det var beckmörk vinter eller som idag klar sommarmorgon med fåglalåt, råmande kor och oxar, och ett fasligt kuckeliku från hönsgården. Allt detta liv som redan ångade och slog! -Tack Gud för att jag får tjäna i hyttan, att jag får vara te nytta, låt mej få utföra mitt arbete väl, mumlade han. I bönen låg en förväntan, den riktigt sprängde inombords.”

sid 90
“Genom sömnen hör hon dem kalla på henne. Humla, den helröda, sänder liksom bedjanden. Kommer du till oss snart, Från Rosa hör hon skyda dig, och hon vaknar fnissande av kossornas otålighet. Rosa är mycket bestämd av sig. Hon står väl redan och rycker i bindslet. Nu råmar hon på riktigt. När hon har mjölkat dem får de gå ut. De vaggar före längs stigen och ger ifrån sig förnöjsamhet, tar en tugga av det våta gräset och frågar om hon hinner med. Framme vid utmarken får de klappar på halsen till tack.”

TAGS
8 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  26 maj 2024

  Intressant bok du hittat, förändringar i Sverige,

 2. Svara

  Cinnamon

  26 maj 2024

  Låter som en intressant bok-serie. Ska kolla upp den.

 3. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  26 maj 2024

  ska läsa den här, men jag ska börja från början med I oxögat. tack för smakebiten!

 4. Svara

  Lottens Bokblogg

  26 maj 2024

  Det är ju en intressant miljö, men jag var inte så förtjust i den första boken i den här serien.

 5. Svara

  Bokdivisionen

  26 maj 2024

  Vilket tilltalande omslag!

  • Svara

   Paula

   26 maj 2024

   Det står omslag av : Lukas Möllersten i boken, googlade men hittade inte just denna illustration, tycker det nästan liknar en litografi!

 6. Svara

  Robert W

  26 maj 2024

  Inte kan man låta kossorna vänta. Tack för smakbiten!

 7. Svara

  Monika

  27 maj 2024

  Den där inre klockan som väcker mig tidigt på morgonen, oavsett om det är helg eller jobbdag, den hade jag ibland varit glad att inte ha.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 113
 • 596
 • 1 636 057
 • 5 093
 • 65 655
Sök här