Bloggen

Svedens gård och Linnés bröllopsstuga

Av
den
17 juni 2021

Igår lusläste vi busstidtabellerna och åkte till Svedens gård
Där ligger förutom ett stort ridstall även

bröllopsstugan där Carl von Linné och Sara Lisa Moraea höll sin bröllopsfest efter vigseln 1739.

Vi hade sån tur att besöksmålet var öppet för allmänheten för allra första dagen på säsongen och vi var de enda besökarna då vi var där!

Vi började besöket med att kika in på utedasset som tillhörde stugan!

Här inne fanns inte mindre än plats för fyra vuxna och två barn..

Inne i stugan träffade vi den otroligt kunniga och entusiastiska guiden som visade oss runt samtidigt som hon berättade om Linné och hans liv och gärning.

När han skulle fria till sin musa valde han att klä ut sig till en same, detta för att imponera på sin blivande fru. Linné var en kortvuxen man, och mätte endast 150 cm

Väggmålningarna från 1700-talet finns bevarade och föreställer kampen mellan David och Goliat.

Efter guidningen inomhus var det dags för en

fika ute i det fria, rabarbersaft, lavendelskorpor och rabarberpaj fanns till ett mycket moderat pris..

Nu var det dags att beskåda den tidstypiska trädgården!

Även nu hade vi samma tur, den kunnige översvallande trevliga guiden nästan kastade sig över oss, de första gästerna för säsongen!

Det hon inte kunde om medicinal- och kryddväxter är nog inte värt att kunna! Jag provsmakade mängder av örter, en del av dem förlamade tungan för ett bra tag!

Medan vi gick och provsmakade så passade dottern på att fota sitt favoritobjekt: blommor!

En ovanlig vresros som i knopp är röd men vid utslagen blomma är helt vit!

En mycket trevlig utflykt i ett underbart sommarväder fick vi denna dag.
Idag har Saija åkt hem, hon har en del att greja med och saknade barn och barnbarn som hon är van att träffa mest varje dag.
Har jag tur så kommer hon åter nästa vecka!

Förutom att jag tog ett svalkande dopp i ån imorse

så har jag hunnit med ett besök i bokbussen..

där jag hämtade en försvarlig bunt med sommarläsning!
Nu går det ingen nöd på mig ett tag, i denna värme som nu råder är det knappt möjligt att sitta på min uteplats i söderläge trots markis, men i köket på norrsidan är det betydligt svalare.

Tillhör du dem som njuter när temperaturen kryper upp mot 30 plus?

TAGS
23 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  17 juni 2021

  Vilken trevlig utflykt du gjort och kul med en bra guide. Blommorna är så vackra.
  Det får inte vara över 25 grader tycker jag. Gärna lite vind också.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   18 juni 2021

   Jag var glad att även dotter uppskattade besöket där. Ingen av oss är några kulturmuppar men detta var riktigt intressant. Idag var gränsen för värme nådd och svämmade över. Kramar

   • Svara

    Minton

    19 juni 2021

    Nu är det fruktansvärt varmt. Det var 31 grader i skuggan och det är inte skönt. Det är redan 26 grader så det blir inne i dag. Tyvärr ingen sjö på gång avstånd.

    • Svara

     Paula

     19 juni 2021

     Visst är det skönt att doppa sig, men effekten sitter inte i så länge, snart är man lika varm igen….här har vi bara 15 grader idag, en mellandag som jag ska njuta av för värmen är tillbaka imorgon. Kram

 2. Svara

  Gun Wiik Pils

  17 juni 2021

  Spännande att få uppleva nya sevärdheter, du som mest varit skogsmulle kanske blir en kulturtant?

  • Svara

   Paula

   18 juni 2021

   Haha, ja tänk, kul-tant kanske jag kan bli men turen vete sjutton! Men i lagom små doser smälter jag det mesta!

 3. Svara

  ElisabetR

  17 juni 2021

  Det var verkligen vackra, både interiörer och exteriörer. Gillar utedasset. Man gick på toan tillsammans på den tiden har jag hört. Lite svårt att samstämma det nödiga kan jag tänka :-).
  Men nu måste jag protestera, är det inte en pion den vackra blomman (vresrosen)?
  Ser att du hittat dina favoritsysselsättningar, badturer och läsning. Det ser bra ut, då har du nog landat redan.
  Fasar lite för helgen, hos oss har de lovat 30 grader. Får hoppas det fläktar lite från Östersjön.
  Önskar en fortsatt skön vecka.

  • Svara

   Paula

   18 juni 2021

   Haha, jag kan inte svära på vad det är men nog minns jag speciellt att hon nämnde att den inte fanns i denna färgskala någon annanstans. Pionerna har inte börjat blomma ännu. Tog tyvärr inget foto på knoppen som var alldeles röd. Nå, du får åka dit på besök o kolla! Idag var ingen höjdardag, varken kall dusch eller dopp i ån hjälpte nämnvärt. Trevlig helg

 4. Svara

  Ditte

  17 juni 2021

  Vad roligt med en utflykt hit. Linnés Hammarby utanför Uppsala har jag besökt några gånger. Också väldigt intressant med en guidad tur där.
  Himla tur ni hade som var de första besökarna för säsongen och fick en så fin guidad tur. Hit skulle jag gärna också ta en tur men är glad för titten jag fick via dig och de vackra bilderna.
  Väldigt njutbart att de Saijas vackra blomsterfoton.
  Stort tack för turen.
  Vad gäller värmen så njuter jag inte av värmen om den går upp emot +30. Möjligen ok om jag är långt ute i skärgården och det blåser.
  Fint att du nu är välförsedd från bokbussen. Ser ut att vara en varierad trave.
  Kram

 5. Svara

  Kicki

  17 juni 2021

  Vilken trevlig utflykt!
  Härligt att du tagit upp ditt badande/simmande igen, jag har fattat det som att det inte blev så mycket av det i Fredriksberg.
  Vresrosen är nog en pion, men inte mindre vacker.
  Kram

  • Svara

   Paula

   18 juni 2021

   Haha jag får väl ge mig, när två säger att det är en pion! Undrar var jag fått rosen i skallen, hon sa ju att den var så otroligt ovanlig i färgen. Har gett mig sjutton på att hoppa i spat oftare än senaste somrarna. Lättare när man kan gå nerför en badstege än att vada ut i grunt vatten där man får gå hur långt som helst för att blöta benen
   Kram

 6. Svara

  bpz3

  17 juni 2021

  För att svara på din fråga – japp, jag njuter av att temperaturen kryper uppåt 30 grader. Det är då jag laddar batterierna inför 6 månaders mörker och kyla.
  Å tänk att det inte tog mer än dryga två veckor innan du ger dig av på ett härligt äventyr i dina nya hemtrakter. Å vilket lyckat besök det blev. Gissar att det kommer mera sånt i framtiden.
  Är dock lite förvånad att din dotter inte har bil…
  Å badat har du också. Hur varmt/kallt var det i vattnet?

  • Svara

   Paula

   18 juni 2021

   Jag kan tyvärr inte ladda batterierna i så varm temperatur.Vi är alla olika. Dottern har aldrig tagit körkort, men hon har inte gett upp tanken. Men så ska man ha nån gammal skruttbil som alltid krånglar och någon som ställer upp o servar o mekar med den….inte så självklart. Tror det var kring 18 grader, varmare lär det inte bli då det är strömt vatten o rätt djupt.

 7. Svara

  Anki

  18 juni 2021

  Haha … vad jag tycker om värmen vet du ju redan … gillar den INTE!
  Viken trevlig utflykt … där hade jag gärna varit med! Vackra blomsterbilder av Sajja – och vilken tuffing du är som badar … inget för mig!
  Ha det fortsatt gott!
  Kram

  • Svara

   Paula

   18 juni 2021

   Nja tuff är jag inte men gillar ju att simma. Men dit har jag ännu inte kommit, har bara lagt ut min lekamen längs vattnet med händerna fast förankrade i badstegen, haha. Men jag ska! Endera dagen…
   Kram

 8. Svara

  Ama de casa

  18 juni 2021

  Vilken härlig utflykt och ni blev ju rena rama premiärlejonen och fick privatvisningar 🙂

  Carl von Linné var en stor man! Men att han var så kort i rocken irl, det hade jag ingen aning om.

  Ha en fin fredag!

 9. Svara

  ibod11 - Ingrid

  18 juni 2021

  Vad roligt att du kan ta bussen och komma ut på äventyr. Jag tror att du kanske inte hade den möjligheten tidigare så det måste kännas bra 😀 Jag skulle inte vilja ha en enskild guidning för då skulle huvudet nästan ramla av i försöken att få hjärnan att orka hänga med. Men om hjärnan fungerar normalt så är det säkert väldigt trevligt. Kul att du fick så proffsig rundvisning både inne och ute 😀
  Härligt att kunna ta ett dopp i ån. Jag vet inte hur långt du har till den badplatsen men jag hoppas att den är väldigt nära.
  Kram

  • Svara

   Paula

   18 juni 2021

   Sundbornsån ligger kanske 300 meter hemifrån! Går dit på några få minuter. Idag delade jag badbryggan med några grabbar i tioårsåldern som skulle snorkla. Men dom var fegare än jag så jag gick i vattnet före dem. Ja för att komma någonstans från Fredriksberg var man tvungen att åka så många mil, dessutom gick bussarna typ tre gånger om dagen. Däri ligger skillnaden. Kortare avstånd, tätare busstrafik, bra kombo. Imorgon besök i dotterns nya lägenhet som hon hunnit bo i över ett år! Kram

 10. Svara

  Mormor

  18 juni 2021

  Bokbuss plus bibliotek som sköts på ideell basis, sevärdheter, simställe (ja ja, ni där i Sverige säger badställe!). Nära till alla flickorna i ditt liv, staden Falun inom behändigt räckhåll – nu har du hittat rätt plats!
  Jag trodde du skulle flytta till staden Falun. Varför trodde jag det? Jo för att ordet “lägenhet” förekom i bloggen. Det kombinerade jag utan vidare med en lägenhet i ett flervåningshus i en stad. Radhuslägenhet, kedjehuslägenhet, nej det kom jag ö.h. inte att tänka på.
  Nu räknar jag med spänning hur många dagar det går innan du har fått en uppgift inom det ideella biblioteket. Två veckor, max.
  Värmen? Ja tack. Är ju privilegierad pensionär, behöver inte jobba i hettan utan kan ägna mig åt att bara njuta.
  Trevligt veckoslut
  (vägrar skriva “Trevlig helg” om det inte finns någon äkta helg i almanackan)

  • Svara

   Paula

   18 juni 2021

   Haha, kul att du blev lite överraskad! Man håller faktiskt på att bygga nya hyreslägenheter här på orten nu, alldeles mitt i byn. De ska självklart vara faluröda med vita knutar för att passa in. Så några höghus lär inte byggas inom bygränsen, det är till o med förbjudet att bygga söder om Carl-Larsson-gården där det ska se ut som på hans tid, med ängar och åkrar som förr i tiden. Det gynnar mig som går där varje dag och blickar ut över nejden. Lite som att bo på ett friluftsmuseum faktiskt…inte mig emot. Jag är inte redo för några uppdrag varken här eller där ännu, biblan är väl det som sedan kan locka lite, där kan jag ju redan rutinerna sedan jag arbetstränade ett par perioder för några år sedan både i Ludvika och Fredriksberg. Och alfabetet kan jag…
   Men nu vill jag bara landa i min nya tillvaro, o någon pensionärsförening vill jag inte gå med i just nu. Ge dem lillfingret och de slukar hela armen… Jag älskar dina finlandssvenska uttryck som jag totalt glömt bort tills jag ser dem skrivna av dig! Så trevligt veckoslut till dig också, nästa vecka får vi önska något annat!

 11. Svara

  Susjos

  18 juni 2021

  Sveden!!! Å vilka minnen som poppar upp. Dit var jag och red för första gången som liten flicka, var livrädd för hästar! Minns att det låg ett hus i närheten där Linne’ bott trodde jag, kände igen det på ditt foto, men jag var aldrig in i det. Så roligt att se! Kram

 12. Svara

  LillaSyster

  19 juni 2021

  Vilket härligt utflyktsmål och personlig guidning =)
  Här är dubbelt så varmt….jag vattnar och vattnar och vattnar både med slang och kanna. Gott om badgäster i fågelbadet.

 13. Svara

  Åke

  20 juni 2021

  Inte undra på att han kunde krypa omkring och botanisera när han var i den längden… Vilken guidning av guiden, som laddat hela vintern. 30 grader!!! O nej. Enda fördelen kan vara att det går att bada liksom.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 98
 • 596
 • 1 636 042
 • 5 093
 • 65 655
Sök här