Bloggen

Vem kan segla…

Av
den
27 augusti 2019

Förra veckan började ett nytt äventyrsprogram på kanal 5, nämligen Över Atlanten.
I programmet ska några kändisar, inte helt bekväma med sjölivet korsa Atlanten, alltså inte vilken liten pöl som helst.
De har en yrkesskeppare ombord men måste själva arbeta under överresan som beräknas ta ett par veckor om allt går som planerat.

Jag hade själv en tyvärr alltför kort seglingskarriär , men havet har jag alltid känt stor dragning till.

Det var i början av 90-talet som min dåvarande man spontanköpte en liten segelbåt, dessutom på hösten när seglingssäsongen redan var över.
Nå, då hade man något att se fram emot följande sommar så vintern spenderades med att gå navigationskurs, en förutsättning för att överhuvudtaget kunna ge sig ut på havet.

Nå, vi började segla så smått på helgerna, många var tabbarna vi gjorde, men vi älskade att komma ut i Stockholms skärgård på fredagarna för att återvända betydligt piggare och gladare på söndagkväll.

Efter första sommaren bestämde vi att vi nästa år skulle segla över till Åbo skärgård via Åland, och den segelturen glömmer jag aldrig.
Nu ska vi inte jämföra äpplen och päron, att segla till Åland är inte som att ta sig över Atlanten på långa vägar, men, nog hinner det hända mycket när man korsar öppet vatten.

Nå, tillbaka till verkligheten.
I programmet är det Thomas Wassberg, Agneta Sjödin, Peter Magnusson, Anna Lindberg, Markus Aujalay och Viktor Frisk som har antagit utmaningen.
Efter första programmet förra veckan stod det för mig klart att Magnusson och Wassberg var de som hade lite sjövana. Sjödin, Lindberg , Frisk och kocken var gröngölingar men betedde sig rätt olika. Anna Lindberg var den riktiga tävlingsmänniskan som koncist såg till att hela tiden vara till nytta.

Redan vid första kontakten med öppet vatten grasserade sjösjukan bland besättningen…en del var gröna i ansiktet…

Hur vi människor agerar i situationer vi inte känner oss bekväma i ,har ett begränsat fysiskt utrymme och ska umgås med människor vi inte känner , det är en utmaning i sig som ska bli spännande att följa.

Ett annat favoritprogram som påbörjat en ny säsong är Kulturfrågan Kontrapunkt på SVT.
Observera att jag absolut inte är någon kulturtant, mina kunskaper om klassisk musik och konst är obefintliga, och jag har mest läst lättare litteratur och därmed är jag inte är så bevandrad i den genren heller.
Men det gör inte mitt intresse mindre, snarare tvärtom! Med den utomordentliga programledaren Ella Petersson och suveräna domaren Eva Beckman är det ett sant nöje att följa tävlingarna.
Två lag tävlar mot varandra, utrymme ges för diskussioner inom lagen, ingen jättestress och hets som på alla andra tevefrågesporter. Deltagarna är förstås oerhört kunniga och bara det gör programmet sevärt. Man behöver alltså inte vara en nörd för att njuta! Andra avsnittet går i morgon.

Till den mer lättsmälta genren hör ju Idol, nu inne på sin femtonde (!) säsong, och här i pörtet följer vi uttagningarna dagligen. Faktiskt så är själva uttagningarna mer spännande och roligare att se än när programmet går in på veckofinaler. Tycker jag…
Självklart hejar jag lite extra på dem från Dalarna, igår gick en kille från Falun vidare och tidigare har jag sett en tjej från Borlänge som också tog sig till Stockholm.
Du som tror att bara ungdomar följer programmet har helt fel, jag känner många pensionärer som följer de blivande idolerna…

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  ibod11 - Ingrid

  27 augusti 2019

  Nu när hösten närmar sig börjar det komma en del bättre program som är värda att följa. Seglingsäventyret låter spännande så det tipset kanske jag tar till mig. Men ännu mer intressant vore det att få veta lite mer om ditt och din dåvarande mans äventyr under seglatsen 🙂
  Kram

 2. Svara

  Ditte

  27 augusti 2019

  Du och jag har ju lite segling gemensamt. Och det har vi jag fnittrat åt lite förr. Att det blåser är ju en viss förutsättning för att man ska kunna segla. Att dte händer saker, väntat och oväntat hör ju till.
  Missade programmet med seglarna över Atlanten men ska se om jag kan titta på det nu i efterskott. Kan tänka mig att Anna Lindberg är lugn. Vad gäller de övriga så vet man inte. Men någon “söndagsskoleutflykt” är det ju inte att segla över Atlanten. Antar att deltagarna också får rejält betalt.
  Men säkert finns det goda säkerhetsanordningar med i det hela.

  Kulturfrågan/Kontrapunkt tycker jag också är givande. Men vad gäller Idol så hoppar jag mer än gärna.

  kram!

 3. Svara

  BP

  27 augusti 2019

  När du nämnde kändisar och “Över Atlanten” trodde jag först att du följde Greta. Som tur var gjorde du inte det;-) Thomas Wassberg är “still going strong”, otroligt faktiskt. Han har ju varit med i en massa “tävlingsprogram”. Anna Lindberg är ju van vid vatten så;-)

  Ditt seglaräventyr påminde mig om mina erfarenheter som gast till sjöss. Men det är en “long story”. Vatten var liksom aldrig mitt element heller.

  De andra två program som du nämnde fick mig än en gång att konstatera att jag mycket sällan kollar på tv. Nyheter, Sportspegel/-nytt, engelska deckarserier, VM och EM i fotboll, that’s it. Inte att undra på att min allmänbildning är minst sagt obefintlig…

 4. Svara

  Susjos

  28 augusti 2019

  Har ju sett att programmet om de som seglar över atlanten ska börja, men har helt missat att det redan börjat, kanske man ska se det? Jag kan ingenting om båtar! Har seglat en gång i mitt liv, men blev desto mer intresserad av din seglats över Ålands hav?
  Kontrapunkt har jag tänkt strunta i, men nu gjorde du mej nyfiken?
  Idol är kul tycker jag och har sett några program, bl.a igår när Hampus från Falun gick vidare, jättekul!

 5. Svara

  Anki

  28 augusti 2019

  Seglarna såg jag också … andra delen igår kväll blev lite mer dramatisk med sjösjukan som slog till. Ska bli spännande att se fortsättningen 🙂 Själv har jag ytterst begränsad erfarenhet av sjölivet, men var faktiskt delägare i en segelbåt en gång. ser varken Idol eller Kontrapunkt … ser väldigt lite på tv faktiskt 🙂
  Kram

 6. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  28 augusti 2019

  Mycket intressant att läsa om din segelkarriär. Föredrar motorbåt måste jag säga, har aldrig seglat. Programmen du nämner är bra som underhållning. Men jag kan inte se svensk tv. Kontrapunkt kommer jag ihåg och jag hör Sten Bromans röst inne i skallen 😀

 7. Svara

  "LillaSyster"

  28 augusti 2019

  Här är det också Idol om kvällarna och precis som du säger uttagningen är roligast! Över Atlanten följer jag också med spänning – ska bli så kul att se den serien. Ha en fin onsdag! Kramen

 8. Svara

  Ama de casa

  28 augusti 2019

  Skulle vilja se både seglingen och idol, men just nu är svensk tv inget alternativ då jag är ute och seglar. Dock inte förutan vind, men förutan segel 😀

 9. Svara

  Karin

  28 augusti 2019

  Tack för programtips! Som återfallsnybörjare när det gäller segling ska absolut titta. Mina tidigare erfarenheter är lite blandade och jag blir alldeles för lätt sjösjuk. En gång hoppade jag i vattnet för att slippa sjösjukan och fortsatte färden på släp efter båten tills vi kom till lugnare vatten. Nu är det dags för nya tag, när sonen köpt segelbåt.

 10. Svara

  Carina Larsson

  6 september 2019

  Idol är viktigt, för mig i synnerhet… sambon intresse är inte lika stort och allrahelst inte i början. Han är lite mer intresserad när det blir veckofinaler.
  Chris Kläfford som var med 2017 och vann idol det året prövar nu lyckan i America Got Talents. Veckan som kommer är han med i semifinal. En fan-grupp på fb (https://www.facebook.com/groups/363548374333851/) streamar det då så jag har chansen att se semifinalen och jag tror ta mig sjutton jag ska sitta uppe och titta. Om jag orkar..
  Över Atlanten följer vi med hjälp av dplay. Lyckas alltid missa det på 5:an men det går ju lika bra att se det vid ett senare tillfälle. Det är tur det finns play-tjänster.
  Jag kan ju tipsa om att nästa fredag 13/9 så är Chris Kläfford med på Doobidoo på svt1 och samtidigt i Fångarna på fortet på tv4. Som sagt… tur det finns play-tjänster.
  Kramen.

 11. Svara

  Carina Larsson

  6 september 2019

  Förresten… seglat har jag aldrig gjort och kommer inte att göra det heller.Jag blir ju sjösjuk i en eka och även på en brygga om det gungar.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 494
 • 520
 • 1 640 686
 • 5 101
 • 65 736
Sök här