Marinerad vitlök

Jag är en vitlöksälskare av rang!
Det kanske de som träffar mig på nära håll är alldeles på tok för medvetna om, jag kanske stinker vitlök på lång väg fast ingen säger nåt…

Till frukost äter jag rostade mackor, helst med tomat och vitlök som pålägg.
Ofta skivar jag rå vitlök, men marinerad är ännu godare.
Så här marinerar jag egen vitlök:

Jag kokar upp drygt en liter vatten och lägger i oskalade klyftor av två hela vitlökar dvs. ca 30-40 klyftor beroende på storlek
Jag ger dem ett snabbt uppkok på ca två minuter, sen silar jag och spolar av dem i kallt vatten.
Jag skalar vitlöken, lägger i en burk och häller över ca 1 dl äppelcidervinäger. På med tättslutande lock och in i kyl 3 dygn.
Dags att hälla av vinägern men spara och använd den till dressing.
Nu blandar jag torkade kryddor, t.ex 2 tsk basilika, 2 tsk timjan, 2 tsk rosmarin eller varför inte färdigblandade örtkryddor.
Nu ska kryddorna hamna bland vitlöken och sedan fyller jag på en god olja så det täcker, ca 1½ dl. Blanda om ordentligt, på med locket och åter in i kylen

Nu får den moscha till sig i en vecka tio dar o är sedan klar att användas.
Håller länge i kyl.

Bästa frukostmackorna om du frågar mig!

0

11 Comments:

  1. Det kanske rent av är något för mig. Vitlöken blir ju mildare när den är marinerad.
    Kram

  2. Låter väldigt gott och ser lika gott ut. Men jag är nog lite för lat nu för tiden för att göra egna inläggningar ;) Däremot har jag en italiensk krydda på tomatsmörgås och den är nog ungefär samma sak. Mycket vitlök och örter. Finns inte i Sverige så jag måste nog till Italien snart :D
    Vi är många som sprider en doft av vitöka omkring oss. Som tur är så är det mer accepterat nu än det var förr :D
    Kram

  3. Låter helt suveränt. Vi älskar vitlök, men har aldrig marinerad den. Ska absolut komma ihåg dina instruktioner, som är ju ganska lätt att minnas, till hösten eller till den dag när temperaturen sjunker under 25 grader. Just nu lagar vi ingen mat alls.

    Å dina frukostmackor såg så himla goda ut, fast inte till frukost utan som middag – mums!

  4. Stort tack för detta tips. Ska snarast testas. Och tomat med vitlök är en favorit även här.
    Kram!

  5. Så smarrigt det låter! Det måste jag absolut testa nu när semesterfirarna samlas här. Tack för receptet! Kram

  6. Mmmm, det ska jag göra! Passar ju extra bra nu när de egna tomaterna börjar att bli klarar. Ha en fin dag trots värmen, jag undrar hur varmt det kommer att vara på jobbet idag? Men fasar mest över att 3/4 byxorna ska på ….om de går på? Kram

  7. Gillar också vitlök nästan obligatoriskt i alla sallader, eget vitlökssmör med lite citron och flingsalt till en köttbit, insprängt i lamm mm.
    Dock blir magen lite orolig! Men på morgonen, nej..

  8. Vitlök är så himla gott! Och marinerade varianten är inte dum den :-)

    Har en kompis från Iran som tagit det ett steg längre när det kommer till tillagningstid. Han lägger in den (på nåt vis) och sen ska den stå i en mörk garderob en längre tid. Minst 10 år. Ja, ÅR. Då gäller det att ha “lite” framförhållning… ;-)

    Han bjussade en gång vitlök som stått i 30 (!) år. Konstigt att jag ens vågade prova, jag som är lite (okej, mycket) datumfixerad när det kommer till mat. Jodå. Det var inte alls så tokigt, men inte fasen var det värt den väntetiden om du frågar mig :-D

  9. Om de inte säger något får de skylla sig själva – eller så är du så impregnerad av doften nu att den inte känns!
    Att gå förbi någonstans och känna doften av fräst vitlök, åh – det får sannerligen snålvattnet att rinna till! Jag är inte lika förtjust i den rå. Men jag har ett recept på en kyckling som tillagas med trettio klyftor, det kan jag leta rätt på åt dig om du vill :-)

  10. kan äta om jag blir bjuden

  11. Det låter otroligt gôtt! Måste testas.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.