Läst

Jag har läst..

Av
den
16 december 2013

Usla, elända och arma Samhällets utsatta under 700 år

Redaktörer Sofia Holmlund & Annika Sandén

holmlundsanden

Tattare, tiggare, vansinniga och löskefolk – utsatta människor har funnits i alla tider.
Många har fötts in i fattigdom och utanförskap, andra har drabbats av olyckor under livets gång som gjort att tillvaron kantrat. En del har lyckats resa sig, andra har dukat under.
Vad vet vi egentligen om utsatta människor i svensk historia? Hur såg tillvaron ut för den som var psykiskt sjuk eller funktionshindrad, och för den som inte kunde försörja sig själv? Vad hände de unga vkinnor som blev gravida utan att vara gifta? Och hur klarade sig deras barn, de som kallades oäktingar?
Här varvas skildringar av enskilda livsöden med övergripande historisk analys – från medeltiden till våra dagar.
I fokus står den lilla människan, hennes vardag och kampen för överlevnad och värdighet.

I femton texter presenteras en annorlunda typ av historia med ett uttalat underifrånperspektiv.
Författarna är forskare som på olika sätt brottats med dessa frågor i sitt arbete. Tillsammans ger de en röst åt människor som sällan kommit till tals, vare sig i de historiska källorna eller i dagens samhällsdebatt.

Oh, tänk om jag hade fått lära mig historien berättad på detta sätt i skolan istället för en rabblande gubbe vid katedern som koncentrerade sig på årtal och åter årtal då olika krigsslag genomfördes på olika håll i Europa, vilka kungar som regerade, hur ländernas kartor var ritade och förändrades allteftersom krigen avlöste varandra!

Med rätta kan jag säga att jag inte minns många stycken ur mina historielektioner..Nu har jag som vuxen kompenserat denna lucka i min allmänbildning genom att läsa många historiska romaner där man skildrar vanliga människors livsöden. Likaså har jag läst böcker som avhandlar perioder av svält och epidemier som människorna tvingats utstå.
Och nu kommer detta praktverk, rykande färsk från tryckeriet!

Alla avsnitt är välskrivna och intressanta, eller vad sägs om rubriker som:
“Råttfångaren, rövaren och rättvisan,- Främlingen inför rätta i svenskt 1600-tal”
“Adelsfröken, prästdottern och tjänstepigan – om ogifta mödrars utsatthet på 1700-talet
“Fattig, husvill och sönderslagen – änka och fyrabarnsmor i 1800-talets Järfälla
“Den olyckliga änkan på Lunds hospital – psykisk sjukdom under 1800-talets andra hälft”
“Vanvård till döds – om änglamakeri vid sekelskiftet 1900
och många många fler, alla lika fascinerande och upprörande
För så är det ju, man blir upprörd och berörd och inte minst himlar man till slut, för, det finns en röd tråd genom historien, och den har inte upphört..-.

I epilogen konstateras att utanför våra gränser, utanför Sverige, EU, den rika världen, finns de hotade och de hungrande. På samma sätt som man under 1600-talet ansåg att främlingar inte hade rätt att ta del av den välfärd som lokalsamhället kunde erbjuda, så ges de som lever utanför vår del av världen inte rätt att ta del av välståndet som finns här. Några få hårt utgallrade individer får en fristad undan politiska hot och förföljelser i sina hemländer. Däremot inte undan fattigdom, hur djup den än må vara.
Det handlar fortarande om att vara “inne”. För hur mycket resurser som än inns så är de nödställda alltid fler och behöver mer än vad andra är villiga att avstå. Ekvationen vill märkligt nog aldrig gå ihop. Någonstans dras alltid gränsen. I takt med att den egna nationens välstånd tycks minska hårdnar attityden. Gränsen skärps. Kvar utanför står de som inte får kommin. De utsatta.

Kloka tänkvärda ord avslutar denna fantastiskt intressanta bok som jag mest tänkt bläddra i, men som fångade mig totalt då jag fann så många sammanhang som hängde ihop och bildade mönster, mönster som satt djupa avtryck i historien.

Mitt betyg :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

TAGS
5 kommentarer
  1. Svara

    Mia

    16 december 2013

    Det lät väldigt tungt, det där….men eftersom du gett den så många tummar upp, så är den säkert riktigt läsvärd! Kram på dig..

  2. Svara

    Eva-Lena

    17 december 2013

    Den låter verkligen tragisk men ack så nyttig att påminnas om. Sätts på läseönskelistan!

  3. Svara

    Menageriet

    17 december 2013

    Den verkar intressant! Numera läser jag aldrig romaner, eftersom jag har svårt att koncentrera mig på innehållet. Läser en sida och sen har jag glömt vad det handlar om. Nej, historia var inte mitt ämne i skolan. Visst var det tråkigt att läsa om alla krig och årtal? Det var väl inte många ämnen jag var intresserad av egentligen, det var väl först när jag gick komvux som jag tyckte det var intressant med fysik t.ex.
    Optimist som jag är köpte jag en bok för länge sen som jag tänkte läsa. “Vägen mot Bålberget” av Theresé Söderlind, men jag har knappt öppnat den. :oki:
    Nu tittar en skrämd sol fram här, så man kanske skulle passa på att gå ut?
    Ha det gott och kram! 🙂

  4. Svara

    Anki

    20 december 2013

    En bok som jag känner att jag skulle gilla! Ska genast kolla efter den… tack för tipset!

  5. Svara

    freja

    22 december 2013

    Jag älskar böcker! Jättebra tips 🙂 Vill själv bli författare en dag!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 79
  • 164
  • 1 668 592
  • 5 197
  • 67 111
Sök här