Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst…

Av
den
15 juli 2009

Kostrådgivarens kokbok av Nina Ahlm

Här får du en egen kostrådgivare som hjälper dig att laga enkla och goda vardagsrätter, nyttig festmat, bra tillbehör, fina förrätter, läckra efterrätter och lågglykemiskt bröd.
Nina Ahlm, kostrådgivare och kock, kommenterar näringsinnehåll, råvaror och tillagning – och inspirerar till en ny hälsosam livsstil!
Dessutom introducerar hon begreppet recept-makeover och visar hur du med små medel kan styla om olika favoriträtter till sunda alternativ, t.ex pizza, skagenröra, potatisgratäng och chokladmuffins.
Dessutom finns en 2 veckors kom-igång-meny med förslag på nyttiga frukostar, luncher, mellanmål och middagar.

En kostrådgivare har genomgått en ordentlig utbildning. Här finns inte utrymme för mode-dieter eller extrema dieter som LCHF-dieten där man ska vräka i sig fett.
För mig känns de här recepten mera lagom, och jag är inte ute efter en ny hälsosam livsstil heller utan jag söker ständigt ny inspiration i matlagningen! Att sedan kunna förena det goda med det nyttiga blir en extra bonus!
Här finns många pärlor som jag gärna tar till mig. Sen behöver man ju inte använda alla typer av tillbehör som nämns, man plockar helt enkelt det man tycker låter gott!
Författaren har också en hemsida med många recept, den hittar du här
Mitt betyg ***

Jag har provat ett av recepten redan, och det blev himmelskt gott!

Kokosspätta med fänkål

Du behöver till 4 personer (3 tycker jag..)
600 g spättafilé
1 tärnad zucchini
3 tsk färsk riven ingefära
2 hackade vitlöksklyftor
1 strimlat fänkålsstånd
1 msk olivolja
4 dl (1 brk) kokosmjölk light (jag valde vanlig…)
2 msk fiskfond
1-2 msk röd currypasta
salt, peppar, (korianderblad)
3 tsk rivet citronskal
Fräs zucchini, ingefära, vitlök och fänkål i olja. Häll i kokosmjölken, fiskfonden och curryn. Smaka av med salt o peppar.
Rulla ihop fileerna, lägg dem i såsen. Koka sakta under lock 5-8 minuter. Strö över citronskal o ev. koriander.


Jag serverade fisken med jasminris, mycket gott!

Du vet väl att du kan hitta mer om mat i min meny till höger under rubriken Matnyttigt!
Jag uppdaterade igår den asiatiska ordlistan där, vi får ju ta del av fler och fler rätter från Japan, Kina och Thailand.
Där kan du bl.a läsa att Odori-ebi betyder en räka som serveras levande, först ser man den slingra sig, sedan känner man hur den rör sig i munnen. En delikatess för sushifantasten!
Oj, nu kanske du tappade matlusten, hihi
Själv har jag ätit sushi en gång i veckan nu under sommaren, men jag föredrar nog att äta det som inte kittlar på tungan!

TAGS
6 kommentarer
  1. Svara

    britten

    15 juli 2009

    du skriver att du tänker på mig och just då ! tänker jag på dig….först ! så tråkigt med lilla kisse som lämnat er..förstår att ni är ledsna…men när det är jobbigt att leva är det skönt att få flytta man får försöka tänka så….
    Härligt recept du har häruppe…ska nog försöka tilalga det vid tillfälle, vi älskar fisk..och Lantareller i en bajspåse,,jösses så glad jag skulle blivit för en påse kantareller….ha det nu så fortsättningsvis gott och kramar om dig gör jag

  2. Svara

    Punatukka

    15 juli 2009

    I,m back….och bland det första är förstås en titt här! 😀 Läser baklänges,maten ser jättegod ut men gudskelov har vi nyss ätit! Tittar, som alltid, på alla fina foto,mmm! Skrollar ner…….Ser Lyrans goa ansikte! Usch o fy,ingen rolig läsning!Kommer att sakna dina bilder på,suck och hur måtte det väl inte kännas för ER,suck! En stor puss på nos o tass skickas till både Lyran o Larissa “Regnbågslandet” Det har varit en fröjd att följa dom! Blomman känner jag igen men visste inte att den heter så??Gillar de andra namnen ! Mötunga,undrar varför,hmmm!?Regn har vi varit ganska förskonade från,inga hejdundrande oväder än.Bara ett o annat strilande sommarregn och då mest på natten! Just nu kl.19 ung.är det 26gr.i skuggan på balkongen! Hoppas solen tittar fram hos er också….Kramar om,ha det gott!
    Punatukka

  3. Svara

    Anki N

    15 juli 2009

    Konstigt, varje gång jag är hungrig hamnar jag hos dig…*ler*.
    Oh här går då inte hungern över precis…vi får jättesen middag i afton för min älskling jobbar än…
    Vet du jag fick en bruk med färska härliga svampar kantareller av min väninna på granngården häromdagen, de o en underbar blåbärspaj…mmmmmm
    Så Ni har haft skyfall o översvämningar. Här har inte kommit speciellet mycket regn, sista dagarn har varit fint nästan hela dygnet. Läste de haft översvämning på Öland däremot o de ligger ju bara 6 mil bort. Konstig att vädret kan vara så olika.
    Hoppas du hittar lite tavlor på loppis!! Loppis ja, de ska vi försöka ha här i augusti.
    Kramiz Anki N

  4. Svara

    Lotta

    15 juli 2009

    Jag har inte läst boken. Men hemsidan har jag ofta och gärna besökt.
    http://www.nlife.se/

    Lotta

  5. Svara

    messan

    15 juli 2009

    Nä, det blev ingen ugnsbakad fisk…vi gav bort dom istället:) Nu väntar Stockholm på oss i ett par dagar så det blir idag ett litet kortare svar idag.
    Må så gott!
    Kram

  6. Svara

    Kicki

    16 juli 2009

    Du är modig du som provar allt möjligt i receptväg. De där ingredienserna var inget jag spontant skulle hoppa på, men det såg väldigt smarrigt ut på tallriken.
    Kramen

Svara britten / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 88
  • 618
  • 1 607 547
  • 5 038
  • 64 981
Sök här