Av
den
18 juni 2025

Har du tänkt på att smakminnen kan vara mycket starka?
Jag blir väldigt nostalgisk när jag tänker på maten jag åt som barn och ung i Finland.
Nu då jag var i Finland med min dotter märkte jag att hon också har starka matminnen, dels från de gånger hon besökte Finland som barn och dels rätter som jag tillagat här i Sverige.
Vår resa fick något av ett tema: Finska delikatesser!

Titta så hon njuter, finnkäringen, när hon gått runt och plockat på sig från buffertborden på färjan!

Frukost ombord, croissant och finsk köttpastej

På stan tog vi var sin karelsk pirog med äggsmör…..muuuuuums!

Och när vi kom till Salutorget började dotterns ögon glittra….
Hon hittade det hon letade efter, färska märgärter, både hon och barnbarnen minns när de åkte bil och mumsade i sig flera liter!

Vi kröp in i ett av det många fikatälten på torget för att undkomma regnet

Nu valde jag en köttpirog medan dottern fortsatte med ännu en karelsk pirog

För att fortsätta vår nyttiga diet hann vi också besöka en McDonalds och gissa vad jag hittade där?
En hamburgare med finskt rågbröd minsann! Den smakade utmärkt!
Det kanske var tur att vi inte stannade flera dagar i Finland, risken för skörbjugg hade ökat markant…
På min första skogspromenad efter hemkomst tog jag med mig

min barndoms favoritchoklad, mörk choklad smaksatt med rom, och tänk att den smakade lika gott nu som då!
Slut på matnostalgin för denna gång!
Har du något speciellt matminne från barndomen som du gärna återupplever?

TAGS
8 kommentarer
  1. Svara

    Hanneles bokparadis

    18 juni 2025

    Ärtskidor hittar man sällan i Sverige, annars längtar jag inte så mycket efter finsk mat.

  2. Svara

    Hanneles bokparadis

    18 juni 2025

    Da-Capo och annat finsk godis finns ofta på Lidl, ibland på Coop och andra affärer i Sverige.

  3. Svara

    Christian Lehmann Gisler

    18 juni 2025

    Här blir man man sugen vill jag lova, mycket gott du visar upp. Det enda jag känner igen är det finska rågbrödet, det äter jag just nu, är ju ett av de mer ”ätbara” brödsorterna i butikerna.
    Allt annat känner jag inte till, men skulle mycket väl kunna tänka mej att smaka, det är som den tyska maten lite mer rejäl eller hur man ska säga.
    Klart man har matminnen…. mina första år saknade jag mycket från Tyskland, numera är jag anpassad å har även lärt mig några av mina barndoms recept.

  4. Svara

    LillaSyster

    18 juni 2025

    Dacapo aldrig sett eller smakat.
    Kan känna igen mig i dotterns frossande av ärtor fast i morfars ärtland =) Ha en fin eftermiddag/kväll- oj vad det blåser.

  5. Svara

    Ibod11 - Ingrid

    18 juni 2025

    Hahaha, vi är verkligen olika när det gäller vilken mat vi gillar 😀 Jag förstår att det här var nostalgi och jag gläds med er att ni fick frossa i det som ni gillar men jag hade inte valt samma sorts mat. Och då tänker jag inte på att jag vill ha vegansk mat. Mitt senaste positiva matminne är från när du och jag träffades och jag upptäckte att kålpudding är otroligt gott. En rätt som jag bara mindes med avsky från barndomen. Jag har gjort två olika varianter på kålpudding sedan jag kom hem och det är sååå gott. Från barndomen kanske minnet av min första stut med surströmming är starkast. När jag väl hade lärt mig att acceptera lukten och smakade så blev det med en rejäl wow-känsla och sedan var jag fast. Så småningom började jag älska även doften 😀
    Kram

  6. Svara

    Anna-Lena

    18 juni 2025

    Mycket gott där. Tror att jag skulle gilla era piroger.
    Rågbröd till hamburgare vore inte fel.
    Vet du… något som jag skulle vilja smaka igen är hemgjord blodpudding och hemgjord leverkaka. Det fick vi efter att julgrisen slaktas. Det var så gott.
    Go kväll! Kram

  7. Svara

    BP

    18 juni 2025

    Det gick absolut ingen nöd på er ser jag! Den där hamburgaren med rågbröd borde man införa här hemma. Sedan är jag barnsligt förtjust i piroger eller bara rågbröd med äggsmör. Det gör jag faktiskt alldeles själv ibland:-)
    Åsså bara äskar jag Marimekkos bordsdukar. Dom skulle jag kunna dö för. De skulle sitta perfekt både på mitt köksbord och mitt balkongbord.
    Da-Capo har jag aldrig ätit.
    Härligt med dina matminnen och att du kunde mumsa i dig både det ena och det andra som påminde dig om när du var liten.
    Har egentligen inga direkta matminnen, förutom några speciella soppor som min mamma lagade.

  8. Svara

    Anna-Lena

    18 juni 2025

    Jag har också finska matminnen som jag älskar.
    De jag kommer på nu är:
    Julstjärnorna som bakades till jul. Vilken lycka när jag var i norra Finland en sommar och faktiskt hittade dem på ett kafé.
    Finska rågbrödet är mums!
    Sima och tippaleivät. Så gott… och som jag har gjort själv några gånger. Fanns alltid sista april när mamma levde.
    Kaffeost! Inte att förglömma. Bjöds alltid på när vi hälsade på släktingarana. Finns att köpa i vissa affärer, tur nog.

Svara Christian Lehmann Gisler / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 4
  • 124
  • 1 724 942
  • 5 420
  • 69 945
Sök här