Svampkavalkad!
För tillfället lever jag i min egen lilla svampbubbla.
Jag plockar, rensar, torkar, steker, äter, ja fullkomligt andas svamp!
Därför känns det ganska naturligt att det får bli mitt bloggtema idag, håll till godo, både matsvamp och oätlig svamp och giftiga sorter förevisas!
Jag är absolut ingen svampexpert, jag har lärt mig några sorter genom åren, och plockar självklart inte en enda svamp jag inte är bombsäker på. Det ska inte du heller göra!
Igår kom första regnskuren på bra länge och självklart var jag ute på byn och promenerade då! Bara att gilla läget, och det gjorde jag, även om det tjippade i mina otäta skor på hemvägen! För regnet behövs om svampen ska frodas i skogarna!
Jag vet inte om man ska kalla det ett Kalle-år i år, men nog finns det ganska gott om dem med tanke på torkan. Detta är i min värld kungen av svamp, du kan äta den tunt skivad rå med bara lite fin olivolja och salt på, du kan steka den i såser och stuvningar och som torkad förgyller den vilken maträtt som helst.
Sandsoppen är Dalarnas landskapssvamp och därmed ganska vanlig i våra näringsfattiga barrskogar. Jag äter den sällan färsk, jag väljer att torka den för då framträder smaken mycket bättre. Svampen blir mörkblå då man skär i den men det hör till. I leverpastej används den som tryffelersättning och många hävdar att den kan ersätta stenmurklan.
Tegelsoppen är lätt att känna igen på den färgglada hatten och foten med svart prickmönster som hör till gruppen strävsoppar.
Citronslemskivlingen är en bra nybörjarsvamp, brun på ovansidan, slemmig hatt, kolla under så känner man igen den på skivorna, färgen och den gula färgen på foten. Dra bort det slemmiga hattskinnet redan i skogen annars kletar alla svampar ihop sig i svampkorgen.
Idag hittade jag säsongens första blodriskor, det finns både tall- och granblodriska. Ofta finner jag den maskäten, det var inte många som var fräscha. En jättegod svamp att bara knapersteka.
Dagens skörd var inte så stor men så var vi inte borta en timme ens.
Och sen har vi alla de vacraste svamparna som bara är till för att beundras, se men inte röra!
Marinerad svamp är gott och har man plockat mycket svamp är det bra att ha variationsmöjligheter.
Jag använder antingen pepparriskor eller små fårtickor eller taggsvampar. Dem förväller jag, riskorna 20 minuter i mycket vatten, tickorna behöver bara en kort stund. Jag kokar en lag av en god neutral olja, vitvinsvinäger och hela vitlöksklyftor och en rejäl nypa salt. Jag lägger ner svamp och torkade örtkryddor i en burk och häller på den heta lagen. Efter avsvalning får den stå i kylen i fyra dagar innan den är klar att avnjutas, gärna med en bit finskt rågbröd!
Eva-Lena
Härligt med svamp! I vår familj är det bara Roland som plockar svamp, och han är ihärdig. Dock blir det “bara” gula kantareller, det är det enda han är säker på förutom höstkantarellerna då, men dem är jag inte så attraherad av. Jag har inga “svampögon” överhuvudtaget, men älskar att äta och tillreda. Önskar att vi (läs Roland) vågade oss på fler sorter också. Här i Gästrikland har det varit tämligen gott om gulingar i år, åtminstone på platser där ormbunkarna är fräscha, är de torra finns där ingen svamp i år, säger min käre make.
Trevlig helg nu, jag börjar så sakteliga återhämta mig från förkylning/flunsa(?)!
KRAM
Sigge Svamphund
Ett par små rättelser……… Sandsoppen används INTE som tryffelersättning i leverpastej, det är fårtickan som används till det. INGEN svamp ska ätas rå inte ens champinjoner från affären. Förtäring av rå svamp kan ge magbesvär och dessutom kan man få i sej synnerligen oönskade jordbakterier.
"LillaSyster"
Så mycket gott du hittat! 😛 Här hinns det inte med några svamprundor just nu. Bara lek och bus på den lediga tiden! Ha en fin helg, vi ska visst på regn till em, vi får väl se om de har spått rätt??! Kram
Malin
I mina ögon är du bästa svampexperten, du kan 100% mer än mig 🙂
Ha en mysig helg i pörtet o glöm inte att gosa m lurvbollarna mitt allt svampande.
Kram
Mia
Men hallå! Du glömde en sak som du gör med svamp…du skickar ju!!!!! 😉
Fina bilder och bra beskrivningar, det där med att lägga in svamp, det ska jag testa. Men det blir väl inte förrän nästa höst, så jag får återkomma och göra en tillbakablick hos dig då 😛
Jag plockar aldrig helvita eller helbruna svampar…och bland de som är kvar, så plockar jag bara de jag känner till!
Kram på dig, lilla Paula
britten
😆
Hej
Ska försöka mig på att ta upp bloggandet liiite i alla fall.
Jag är urusel på att plocka svamp..men duktigare på att äta dom..lyckliga dig !!!!!
som vanligt är dina bilder alldeles hänförande….
Nilla
Jag får väl göra ett nytt försök med svampplockning. I dag har regnet öst ner så det kanske blir lite tillväxt i min skog. Men nu ska jag ju jobba hela nästa vecka, typiskt. Vilken härlig båttur ni gjorde i det förra inlägget. Härliga bilder.
Kram
Kersti
Mums så svampsugen jag blir. Har varit usel på att ge mig ut och leta. idag har det regnat så kanske att det ökar möjligheten att hitta några läckra matsvampar.
soffie
wow va svampar du hittade ..
Raija
Min mamma la in pepparriska på liknande sätt. Hur hon gjorde eller hur det smakade, vet jag inte. För jag var aldrig intresserad då och nu är det försent att få svar.
Ska prova att torka sandsoppen, för den är jag normalt inte så förtjust i.
Agneta
Vilket underbart inlägg! Det var jätteroligt att läsa om svamparna. Jag kan så få. Men Karl Johan står högst upp på listan här också, den är ju så god och aromen underbar. Och det måste väl vara så att det är ett sånt år i år för det finns många! Och när man lever i svampbubblan vill man ha regn emellanåt, så är det bara.
Agneta kram
annette
Intressant inlägg om många olika svampar, törs inte plocka hälften av dom sorterna, och i år får jag väl anse svampåret förlorat för min del, min skog är helt borta och jag hinner inte leta reda på nya marker. Dessutom legat i sängen hela helgen med en dunderförkylning, är hemma idag också, vill inte riskera att det blir några följdsjukdomar den här gången, skall ju åka till mitt älskade Härjedalen på lördag har fått nog med semestrar förstörda i år. Vem vet kanske jag hittar svamp däruppe;)
Ha en fin vecka!
Kramen
Kicki
Såg en liten smörsopp också i korgen.
Jag har bara hittat pyttelite svamp, men det räckte till en omelett när dotter och barnbarn var här i helgen. Ungefär samma blandning som du hade i korgen.
Jag har aldrig torkat sandsoppen, det får jag väl testa.
Kramen
Anki
Men du… nu blir jag faktiskt lite avundsjuk. Visst har vi en del svamp här också, men det ser ut som att du har mer 🙂 De flesta “kallarna” har inneboende eller är drabbade av snylting… hoppas på nya fräscha snart. Sandsopp har jag bara sett ett par stycken och igår såg jag de första små pepparriskorna…
Härligt inlägg och snygga bilder!
Kram
Lena Hansson
Härligt med mycket svamp någonstans – och så bor du där min favvismoster bodde – bara en sådan sak! Den där marineringen ska jag prova. Fina bilder och roligt att läsa. Tack!