Bloggen

Svårartad abstinens!

Av
den
14 juni 2024

Eftersom jag är en fri-idrottsnörd så har jag suttit klistrad vid tv-skärmen i snitt 8 timmar per dag, 4 dagtid och lika många kvällstid i en dryg vecka.
Nu är det slut/loppu, och nu uppstår ett vacuum, ett stort tomrum….
OS börjar den 21 juli men fri-idrotten drar igång först den 1 augusti. OS kan man inte följa lika slaviskt, och även om jag uppskattar tanken med OS där alla länder har möjlighet att delta så är det omöjligt att följa dessa mastodonttävlingar och konkurrensen blir mycket tuffare.
Nåväl, Finland fick sin hett eftertraktade spjutmedalj sista dagen, en suck av lättnad hördes även från mig. Sverige lyckades mycket väl i tävlingarna trots att medaljskörden inte blev så stor, däremot blev det en hel del finalplatser. Italien hoppas jag håller fingrarna borta från dylika arrangemang i framtiden! Skandalöst dåligt är omdömet och stackars Kajsa Bergqvist fick tillbringa många nätter med att snickra ihop protest efter protest över tävlingsresultat som blivit felaktigt dömda. Klantigt är ju bara förnamnet.
Nåväl, nu är det sommar och…..

…inte sol igår men ett rejält oväder som började med åska och ösregn

och avslutades med en vit gräsmatta efter en hagelskur som hette duga, haglen fullkomligt poppade upp från marken som nypoppade popcorn!
Idag har sommarvädret återvänt, i alla falle delvis

Jag upptäckte ett par vita klumpar på sjön och tog förstås fram kameran

Jovisst var det svanar som jag fått syn på mitt i sin middagsrast

Jag väntade och väntade förgäves på att bägge skulle sticka upp huvudena samtidigt men icke…så de fick fortsätta leta mat under ytan..
Lite senare på promenaden kommer jag till hundrastgården där ett par karlar står vid stängslet och pekar och pratar. Precis när jag ska passera går de iväg och jag kikar efter vad de tittade på. Inga hundar i rastgården? Men..

på andra sidan stängslet står ett träd som ser högst märkligt ut!

Hela stammen ser ut att ha en vit strumpa dragen över sig, och när jag zoomar närmare ser jag ett hål i strumpan. Och minsann, små gynnare ser jag också kanske är de som stickat strumpan?

Vilket spökträd!

Googlar när jag kommit hem och det handlar om spinnmalar som angriper olika sorts träd, jag tror det träd jag såg var en hägg. Läser också att träden överlever attackerna för förr eller senare ger malarna upp och försvinner.
Där ser man, inte en dag utan att man lär sig något nytt!
Trevlig helg till dig som tittar in!

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  åsa

  14 juni 2024

  Naturens under får oss att förundras.
  Svanar är fina.
  Idrott är inte min grej, att sitta framför tvn är inte heller det min melodi.
  Tur vi är olika och får välja själva.

 2. Svara

  Minton

  14 juni 2024

  Vackra bilder från dej och svanarna ville inte vara med bild tillsammans. Har inte tittat som jag brukar.
  Kramar från oss

 3. Svara

  Anna-Lena

  14 juni 2024

  Häggspinnaren producerar verkligen spöklika höljen. Har inte ett något i våra trakter ännu i år. Det är olika år.. ibland inget alls.
  Har tittat med ett halvt öga när maken sett en del kvällssändningar av friidrottsEM. Är ju ingen sportnörd. Men vill ha lite koll ändå. Så Sverige tycks ha en del duktiga idrottsmän/kvinnor igen, det har jag förstått. Och Norge har väl några riktiga stjärnor. Finland lär väl ha en spjuttradition.
  I kväll börjar fotbollsEM. Blir väl ett halvt… eller fjärdedels öga där oxå. God kväll! Kram

 4. Svara

  LillaSyster

  14 juni 2024

  Spännande med spökträdet=)
  Oj, oj oj förstår din abstinens – samma sak här när Tour de France tar slut….. men man brukar komma på andra saker att sysselsätta sig med. Galet vilket oväder du fick, här har regnat till och från hela eftermiddagen, jag måste nog gå ut och kolla in hur många eller få mm det blev i mätaren. Ha en fin fredagskväll! Kram

 5. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  14 juni 2024

  Jag har inte sett på friidrotten alls, inte ens stavhoppet. Men det fick jag ju å andra sidan se i nyhetssändningarna liksom de andra svenskarnas fina prestationer. Men OS ser jag fram emot och då kommer jag att titta en hel del. Hoppas att din abstinens snart går över. Om sommaren blir lite finare så kanske du kan glömma bort den lite.
  Hemskt med oväder, oavsett om det är regn eller hagel. I alla fall om man måste ut. Men kan jag sitta inne i trygghet så kan jag uppskatta ett riktigt oväder.
  Det har varit flera reportage om de där larverna, både i riksTV och i de lokala nyheterna. Lite äckligt men man ska tydligen inte göra någonting. Larverna försvinner av sig själva och träden klarar sig. Det är ju bra 😀
  Kram

 6. Svara

  BP

  14 juni 2024

  Fy f*********n så äckligt den sista två bilden var. Jag blir hysterisk vid allt vad småkryp heter hade nog blivit just det – totalt hysterisk vid irl åsynen av dessa äckel;-)

  Spenderade ungefär hälften av tiden fram för EM i friidrott, jämför med dig alltså. Hoppade över morgonpassen så det ju uteslutande handlade om kvaltävlingar som sedan summerades varje dag i början på kvällssändningen.

  Håller med dig om allt du säger, både vad gäller det mästerskapet och OS också för den delen. Hoppas att Frankrike gör ett bättre jobb än Italien, och då menar jag inte medaljregnet utan tekniskt- och organisatoriskt.

  Det är ju himla synd att du inte gillar fotboll, för klockan 21 i kväll börjar EM i fotboll. Du kanske kan förkorta/lindra dina abstinensbesvär genom att följa EURO 2024, trots att varken Sverige eller Finland är med. Bara ett förslag.

 7. Svara

  Anna-Lena

  14 juni 2024

  Usch och fy för larverna. Det räcker med att se edm på bild, jag vill verkligen inte se dem i verkligheten, även om de är ofarliga och de försvinner så småningom.
  Jag har inte tittat på tv alls de senaste veckorna. Det gör inget. Är inte så sportintresserad, även om jag vanligen kollar lite ibland…

 8. Svara

  Geddfish

  14 juni 2024

  Jag är som sagt ingen idrottsnörd, det får andra stå för, så absolut ingen abstinens ?
  Dessutom har det blivit för lite TV-tittande på sistone, vet inte varför, kan det bero på att jag döstädar?? Kan nog det.
  Kul att hälsa på dig så här.
  Fredagskram!

 9. Svara

  Ditte

  14 juni 2024

  Hej Paula!
  Ja, även här har det blivit mycket fri idrott. Och instämmer helt med att Italien inte lyckats med att ro det hela i hamn. Riktigt illa. Och likaså att Kajsa B ska behöva överklaga så många felaktiga beslut. Bra jobbat av henne men den dåliga organisationen rår ju tyvärr ingen på,Nu hoppas och önskar vi ju att Frankrike ska sköta sitt OS utan trassel. Minns när jag såg en hel del fri idrott på OS i Peking, på plats i Fågelboet och annat hemma i Peking på teve- Men det fungerade prickfritt.
  Trevligt att gå med på din promenad men dessa larver var läskiga- Skönt dock att träden överlever.
  Kram

 10. Svara

  Anette Nordström

  14 juni 2024

  Åh, vilken vidrig bild på trädet. Det kryper i hela kroppen. Men det är alltid så roligt att se dina fina bilder. Du är duktig på att fotografera. Ett tips är att du lägger till länkar på din blogg som går till de bloggar du följer. Jag gör det och kör en runda varje dag. Nu ska jag krypa till sängs och hoppas att jag inte drömmer om malar och spökträd. Ha en fin helg.

 11. Svara

  Karin

  14 juni 2024

  Som jag har funderat, skulle googla men har inte gjort det än…
  Framför allt i våran stadspark har vi flera träd som ser exakt ut som det du fotade, alltså hade det varit Halloween hade jag förstått, men nu har jag mest tyckt det varit mysko. Träden ser ju helt döda ut, och så klädda i nät, precis som de vore dekorerade till Halloween.
  Jag har aldrig tidigare sett detta, få se sen då hur träden återhämtar sig när malarna försvinner.
  Ha en fin helg!

 12. Svara

  Anna i Portugal

  15 juni 2024

  Hagel och massor av larver, det var obehagliga grejer hos dig idag 🙂 Förstår tomheten som fyller dig nu när EM är över. Jag ser inte friidrott längre, men tyckte det var väldigt roligt för några år sedan. Däremot blir det säkert några timmar framför OS, det tycker jag är roligt. En trevlig helg!

 13. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  15 juni 2024

  Jag vet ju att du är friidrottsgalen, men 8 timmar i sträck…. Njäe…Ge mig skidskytte… det kan jag se på hur länge som helst. OS eller OL som det heter här… Olympiske leker,,,, Inte mycket lek tycker jag…. dopingskandaler och annat strul. Nä det kommer jag inte se.
  Svanparet ja, tror den ena höll vakt medans den andra dök och åt.
  Dessa spinnare, häggspinnare kan verkligen få träden att se spöklika ut. Vi hade dem här för en del år sen…. De flesta träd nere vid sjön är tycligen hägg, de såg döda ut, men på sensommaren hade dem fått nya blad. Det blir små vita, vackra fjärilar av dessa larver sen när dem är färdiga och kläcks.
  Ha en skön helg nu. Jag ska prova.

 14. Svara

  christian

  15 juni 2024

  Fina väderbilder minsann….hehehe, vi har haft samma utbrott här …
  Det är alltid så när det varit nåt mästerskap som man följt å det tar slut, det blir abstinens håller helt med. En annan kan dock bara fortsätta gotta sig i fotbolls-em å sen se fram emot os….
  Trevlig helg!

 15. Svara

  Astrid

  15 juni 2024

  Vi hade dessa som häggspinnmalar som spann in träd för några år sedan
  Brorsan sade att jag skulle strö grovsalt runt trädet så de inte sprider sig
  Sedan har jag inte sett dem
  Men jag minns när vi stannade vid rött ljus i Umeå och jag råkade titta på trädet intill
  Jag kände hur det kröp längs ryggen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 168
 • 189
 • 1 655 002
 • 5 128
 • 66 118
Sök här