Jag har läst…

Långkok av Jens Linder

Spadet sjuder försiktigt. Undan för undan bryter värmen ner köttets motspänstighet och smakerna mognar.
Efter ett par timmar i den heta vätskan faller köttbitarna nästan isär. Buljongen smakar fylligt och milt, mättad med smakämnen som köttet släppt ifrån sig. Tiden har gjort det möjligt.
Långkok passar den moderna människan. Inte bara för att rätter som kalops, dillkött, boeuf bourguignon och texas chili är mustiga och rika och gör att man mår bra, utan också för att de i själva verket kräver så lite tid. Medan grytan puttrar på spisen, eller steken står i ugnen, så kan man ägna sig åt annat – läsa en god bok, slöa eller umgås.
Om rätten lagats på kvällen får den stå i kylen till nästa dag. Det gör både grytor och soppor godare. Sen är det bara att värma strax innan måltiden ska serveras!
Det finns långkok över hela världen och förutom de svenska klassikerna finns här recept på t.ex den iranska örtrika lammgrytan ghormeh sabzi, indisk smörkyckling murgh makhani, soppor och tillbehör.

Detta är ju årets julklappsbok till den som gillar matlagning!
I vardagen måste allt gå snabbt-snabbt, men att ägna en del av helgen åt slow-food innebär njutning och vila och lyx!
Förutom recepten finns många faktasidor och underbart vackra bilder som gör att snålvattnet rinner!
Förra helgen gjorde vi en helstekt entrecote.


Jag hämtade inspiration ur denna kokbok, gned in köttet med örtkryddor och stekte den i 100 graders värme tills temperaturen visade på 56 grader. Vi gillar rött kött..


Se till att köttet är rumstempererat innan du börjar, och låt steken vila i folie 10 minuter innan du skär upp.


Vi serverade den möra steken till tunt skivad råstekt potatis och kokta rödbetor med balsamvinäger.

Inget snack om saken, boken får förstås full pott (*)(*)(*)(*)

13 Comments:

  1. Men du mamma! Du kan ju inte testa ALLA recept på Hasse och dig, så det är bäst att du kommer hit och testar på oss också! Puzz

  2. Mims… fram för mer långkok,jag älskar långkok och speciellt nu när höstmörkret är här.Då ska man ha en härlig gryta puttrande på spisen,fylld med rotfrukter och kött MED ben…..dubbelmums!Från det ena….”Röda faran” tar jag till när knä,n o höfter protesterar,annars är det apostlahästarna som gäller…*L*Jag blir såååå avundsjuk när du skriver om sparkstöttingen,suck,för DET är en av de saker jag verkligen saknar här i skåneland!Minns knappt när jag senast sparkade iväg??!!Att se din fina bild i förra bloggen ger mig också “hemlängtan”….all härlig snö,suck!Även OM det kommer snö här så blir det bara slask av den.Ååååh,tänk bara…. gnistrande skare och knarr under sulorna,mmmmm!Jisses,jag sitter å blir riktigt nostalgisk,tsss!
    Ha det gott alla två o fyrbeningar,kramar om!

  3. Å Guuud va gott!! Alltså, långkok är helt underbart, åsså alla dessa dofter som sprider sig i hemmet. Jag önskar verkligen att det fanns mer sån’t kött att köpa i butikerna spm passar sig för riktiga långkok, kött med ben…Här får man vara glad om man får tag i en fläsklägg…*L*

  4. Mmmm, ser såå gott ut att jag tror att jag måste gå ut i köket och försöka hitta något att äta men det blir tyvärr inget långkok, klockan är för mycket för det
    ;) .
    Önskar dig en skön helg !
    Kramar, Doris

  5. Mmmm….rött kött är gott säger jag som älskar rå köttfärs. Tyvärr vågar jag inte äta färsen längre…men ibland…bara ibland tar jag mig en bit

  6. Puss mamma och hoppas du mår bättre imorgon när du vaknar, om du nu lyckas sova något inatt?
    (l)

  7. Jag har ändrat smiliesarna så nu ska det funka ordentligt, hoppas jag! :D
    Puzzar i massor :hjartan:

  8. Måste genast testa en smilare.Man blir ju såååå hungrig när man tittar in här. :drink: Skål.

  9. Mmmm så god den lät…hihi !
    Har en rostbiff i ugnen nu och det doftar så gott…ska bli FarsDagsMiddagen !
    *
    Ha en kanonhelg vännen !
    KRAM EVA

  10. Långkok borde ju passa för mig som inte gillar att laga mat. Jag gör det också emellanåt faktiskt.
    T.ex griskött i lergrytan, kryddat med bl.a. ingefära och honung.
    Kors vad med smilisar Saija har fixat till, får väl ta och prova nå’n. :run: Tänkte att det skulle föreställa en kram.

  11. Den boken ser intressant ut.
    Jag har upptäckt detta med kött att det är godast om det får stå tills dagen efter i sitt spad.
    Så gjorde nog mamma också.
    Men den boken ska jag köpa.
    Ser att vi har samma databord.
    Som jag fick överta när pojken flyttade söderut.
    Ha det gott på många sätt

  12. Hejsan!

    Jag är här och läser en massa som jag missat. Och här måste jag förståss kommentera. För den här boken måste jag absolut ge sambon i julklapp! Vi är redan vänner av långkok och lite ny inspiration kommer att bli kul.

    Så, tack för tipset!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.