Surisar..

Då jag skulle ha främmande tänkte jag försöka leta efter lite bordsprydnad, en liten sensommarbukett, men det var inte det enklaste.

Men hörni, vad är nu detta? Den höga växten står mitt i gamla hästhagen och jag tycker den påminner om en…solros!
Men vi har inga solrosor på gården, aldrig haft några???

Nå, några stackare hittade jag som väl inte var alltför pigga, men man tager vad man haver..

Min gäst nummer ett hade med sig något mycket mer spännande än vodka, nämligen björksavsvin! Det ordet kände inte google till, hihi, rödmarkerat så det skriker!
Överraskande gott smakade det, jag har aldrig smaka björksav innan, än mindre då en likör gjord av den. Föreställde mig något väldigt sött och slibbigt, men det var det inte alls!
Lite sötma, ja, men också fräsch och trevlig smak med liten aning av russinsmak. Vinkännare hade kunnat utveckla smaksensationen ytterligare, men jag som sällan dricker vin får nöja mig så…
jo förresten nu vet jag, påminner lite om mjöd som vi finnar brygger till första maj!

Gäst nummer två är en gentleman och hjälper värdinnan att öppna surströmmingsburken…

Och sen smackar vi och njuter! Kallax surströmmingsfileér var goda, nästan lite väl milda, hehe, och inmundigades med de tillbehör som traditionen bjuder, nämligen tunnbröd, finhackad rödlök, mandelpotatis och gräddfil.

Igår hade jag ett arbetspass och efter det kikade jag över till

grannarna som hade kräftkalas. Stannade dock inte länge, jag tackade för mig när myggen anlände vid sjusnåret-

Candie förstod att ta för sig av bästa sittplatsen där hon kunde bevaka allt som hände..

0

10 Comments:

  1. Inga “surisar” för mig tack…. men jag har i alla fall smakat nån gång då jag har en norrländsk svärmor ;-) Men björksavsvinet lät ju lite spännande och”simma” / finsk mjöd gillar jag ;-)
    Kanske är det en liten fågel som planterat solrosen? Hemma poppar det alltid upp nån solros då vi har solrosfrön i fågelmatningen. Ha det gott!

  2. Visst är det en ståtlig solros som står där och surar….. den har fåglarna planterat där åt dig. Hoppas att den hinner slå ut! Då har du varit både på kräftskiva och fått din surströmming – vilken helg! Kram :party:

  3. Både surisar och kräftor samma vecka? Det händer en del hos dig Paula. Jag äter varken surströmming (har försökt lära mig men kan för mitt liv inte tycka att det är gott) eller kräftor (allergisk mot dem) så jag är inte ett dugg avis i alla fall. :lol: Kul med lite grannumgänge.
    Själv var jag ute och rörde på mig lite igår som du säkert sett på fb. Nu vill jag helst till skogs. Skulle behöva lingon… och allrahelst kantareller!!! :)
    Ha en skön söndag med finnkampen. :)
    Kram.

  4. Tjusig solros men lite väl stor att ta in och ställa på bordet. Surströmmingskalas låter trevligt. Vi var hos syrran i Gnesta och mumsade kräftor i går. Myggor har vi inga alls här nere men lite kallt blev det allt framåt kvällen. Idag har mannen och jag plockat blåbär!v Det fanns faktiskt en hel del. Nu är det slö söndagkväll som gäller. Kram

  5. Björksav har jag druckit, har en arbetskamrat som brukar bjuda på det. Men innan jag lärde känna henne visst jag inte äns att man kunde tappa björkar på dricka :) Jag fick hen gubben från Tyskland igår så en god cider festade jag med tidigare i kväll.

    Trevliga grannar du har som bjuder på kräftfest. Du skrev mygg, har ni det mycket. Jag har inte sett ett mygg i år, men knott brukar de vara när vi fiskar. De gillar mina fötter. Blä

    Kramiz

  6. Strömming vill jag inte ha. Varken sur eller osur.
    Jag minns från det hag var liten, att mamma bryggde vin på sav. Det var ett försök som inte blev så bra. Flaskorna stod kvar i källaren när jag flyttade hemifrån.
    Så roligt att din vän trivs här på Gotland. Det måste ju vara det bästa och skönaste att vara nära sina barn. Såå bra att allt löst sig så bra för alla.
    /P

  7. Jag har aldrig testat björksavsvin och inte mjöd heller för den delen. Surströmming däremot vet jag med säkerhet att det är gott. Det är säkert en solros du hittat. Jag fann en likadan mitt bland mina kryddor och det är fåglarna som planterar åt oss. Kram

  8. Svar: Har inte en aning om hur blomsterbönan smakar, jag spar fröna och sätter dem i vår, men enl Anki så går den att äta.
    Busan klättrar frivilligt i äppelträden, hon far upp som ett skott. :-P Och sitter det fåglar där så är det ännu bättre tycker hon! Men just nu ligger hon i källaren och vaktar dörren…. eller så väntar hon på att det ska sluta att regna. Fröken fin vill ju gärna bli våt om de vita tassarna. (vad hon inte vet är att jag stängt kattluckan för natten den släpper bara in Elvis! Kram

  9. :lol: :roll: Ja tack jag kommer gärna, även Rolf för vi gillar det.
    En tradition som vi säkert har ätit i över 25 år, tack vare att jag sa till våra vänner som är födda i norr att: ‘ska ni aldrig bjuda oss på en surströmmingsskiva’ ? ! 8-O
    De tappade hakan bägge två :help: :jaja: och sen dess har vi varje år ätit denna rätt
    Vi har till och med fått med oss en person till i vårat surströmmings-gäng, hon äter !!!
    Björksavsvin hade jag gärna velat testa nån gång, men den finns ju ej på systemet . . .
    Visst har fåglar sått solrosor hos dig, hoppas rosen hinner slå ut innan frosten kommer,. Om du vill skynda på den så ge solrosen extra ljummet vatten (mer varmare än kallare) och riv bort gräset runt den en bit för att just gräs rötterna tar näring ifrån den. Men sen kan du lägga tillbaka gräset runt blomman, det ger gödning. Ja du ser så mycket jobb du fick med mitt lilla tips, hi hi . . .
    Ha det så bra Paula.
    Kram/ Eva :love:

  10. Solrosorna är säkert fåglarnas verk – hoppas de hinner slå ut!
    Björksav har jag smakat, men inte någon färdig produkt av den. Det fann ett företag här i Östergötland som startade upp tillverkning av björksavsvin, men jag har varken hört eller läst något om det på flera år.
    Surströmming … nej tack säger jag – ja tack säger Lasse :)
    Kram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.